ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ

Γάτος Νικόλαος, Αναισθησιολόγος / Βάσσος Χρήστος, Ορθοπεδικός
Υπεύθυνοι Ιατρείου Χρόνιου Πόνου, Γενικής Κλινικής Πειραιώς «Ιπποκράτης»

Τι είναι ο χρόνιος πόνος;

Χρόνιος πόνος είναι ο πόνος που επιμένει για περίοδο μεγαλύτερη από εκείνη που χρειάστηκε ο οργανισμός για να αποκαταστήσει μία βλάβη.

Το λεπτομερές ιστορικό και η συνεπής κλινική εξέταση αποτελούν τη βάση στην οποία στηρίζεται ο γιατρός για να βοηθήσει τον ασθενή που πονά. Η αξιολόγηση του ιστορικού και των ευρημάτων της κλινικής εξέτασης, γίνεται από ομάδα ειδικών ιατρών με στόχο την ιδανική καθοδήγηση του ασθενούς.

Είναι ωφέλιμος ο πόνος;

Ο πόνος είναι ο ήχος του συστήματος συναγερμού του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι αναγκαίος για την προστασία του οργανισμού, αλλά κάποιες φορές ο ήχος του συναγερμού δεν παύει, παρά την αποκατάσταση της βλάβης.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο νευροπαθητικός πόνος, του οποίου οι μηχανισμοί έχουν κατανοηθεί τα τελευταία χρόνια.

Πόσο επιβαρύνει την κοινωνία και το άτομο ο χρόνιος πόνος;

Τα δεδομένα που παρατίθενται, αφορούν τον πληθυσμό των Η.Π.Α. και η επιλογή τους έγινε λόγω της αξιοπιστίας του Αμερικάνικου συστήματος συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων (AmericanAcademyofPainMedicine).

Το κόστος της μειωμένης παραγωγικότητας ανήλθε το 2010 μεταξύ 297,4 δις.$ και 335,5 δις.$

50% των Αμερικανών πολιτών ζούνε με χρόνιο επαναλαμβανόμενο πόνo

4 στους 10 Αμερικανούς πολίτες δηλώνουν ότι ο πόνος επηρεάζει σημαντικά τη διάθεσή τους, τον ύπνο, τις καθημερινές δραστηριότητες, τη σεξουαλική ζωή και την ικανότητα να εργαστούν αποτελεσματικά

Ποιες είναι οι συχνότερες επώδυνες καταστάσεις;

Κεφαλαλγία-Αυχεναλγία

Οσφυαλγία

Αρθριτικός πόνος

Άλλα είδη μυοσκελετικού πόνου

Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει ο πόνος που συνδέεται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και ο πόνος που οφείλεται σε κακοήθεια-καρκίνο.

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου;

Ναι, σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνιο ασθενής που απευθύνεται σε εξειδικευμένο κέντρο πόνου να μη βοηθηθεί σε βαθμό τέτοιο που η ζωή του να αλλάξει προς το καλύτερο.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η ιατρική επιστήμη έχει κατανοήσει σε βάθος πολύπλοκους μηχανισμούς που συμμετέχουν στο χρόνιο πόνο. Στο οπλοστάσιο ενός ιατρείου πόνου περιλαμβάνονται νέα φάρμακα και νέες επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες σε συνδυασμό με την κινησιοθεραπεία και την ενθάρρυνση για έναν τρόπο ζωής φιλικότερο στο σώμα του ανθρώπου, επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αρκεί η μείωση του πόνου;

Όχι, είναι αναγκαία η ψυχολογική υποστήριξη και η επιστροφή του ασθενούς μας στις καθημερινές του δραστηριότητες. Αυτό το επισημαίνουμε από την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο, όταν μαζί με τον ασθενή θέτουμε τους στόχους της θεραπείας.

Ποιο είναι το κόστος μιας ολοκληρωμένης θεραπείας;

Στο ιατρείο χρόνιου πόνου της Γενικής Κλινικής Πειραιώς «Ιπποκράτης», προσπαθούμε να μειώσουμε σημαντικά το κόστος, με την εφαρμογή νέων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών υπό υπερήχους και τη βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. Επιδιώκουμε οι ασθενείς μετά την πρώτη επίσκεψη να φεύγουν με λιγότερα φάρμακα από όσα ήδη λαμβάνουν, κάτι που σημαίνει μικρότερο κόστος και μείωση της πιθανότητας φαρμακευτικών παρενεργειών.

Είναι ένα από τα πρώτα ιατρεία πόνου στη Δυτική Ευρώπη που μπορούν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες – διαγνωστικές και θεραπευτικές εγχύσεις υπό υπερήχους μέσα στα χρονικά πλαίσια μίας ιατρικής επίσκεψης.


Επιστροφή